person

jolanda@dorpsbelangensiddeburen.nl

jolanda@dorpsbelangensiddeburen.nl

settings

Woensdag

Maart

2021

17

Postvak IN
147 berichten
sort Opdracht ontvangen
Nieuwsbrief Kindcentrum Siddeburen maart 2021
person
Scholenprogramma Gemeente Midden-Groningen scholenprogramma@midden-groningen.nl
secretariaat@dorpsbelangensiddeburen.nl
Niet goed leesbaar? Bekijk deze mail online
Maart 2021

 Nieuws

Met alle betrokken ontwikkelpartijen is de afgelopen periode hard gewerkt om te kunnen starten met de bouw. Samen met de aannemer is het ontwerp uitgewerkt. Deze week zetten wethouder Erik Drenth en algemeen directeur van Jansman Bouw, Gerrit Hospers een handtekening en bekrachtigen hiermee de bouwovereenkomst. 

Informatie delen
We kijken altijd naar de beste manier om u op een veilige wijze te kunnen informeren in deze tijd. Op dit moment kan dat digitaal zijn of door middel van een wandeling op locatie. Mocht u een dergelijke bijeenkomst willen bijwonen, dan kunt u dit aangeven via ons mailadres: scholenprogramma@midden-groningen.nl 

 Terugblik

Bouwvergunning
De bouwvergunning is verleend! Dit is weer een mooie stap in de ontwikkeling van het kindcentrum. U kunt deze inzien via de website officiële bekendmakingen

Bestemmingsplanwijziging
Op 28 mei 2020 is de bestemmingsplanwijziging door de gemeenteraad vastgesteld. Hiertegen is een beroep ingediend bij de Raad van State. In veel gevallen is dat een procedure die het college afwacht, voordat gestart wordt met de uitvoering van een project. Op 16 maart 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders na een zorgvuldige overweging besloten om in dit geval de procedure niet af te wachten.
 
Daarvoor zijn twee argumenten. Enerzijds (en vooral) is het realiseren van veilige onderwijsgebouwen voor het college een urgente en geprioriteerde taak. Anderzijds is de achterstand bij de Raad van State in het behandelen van zaken (mede door COVID-19) dusdanig dat afwachten van de uitspraak te veel vertraging zou opleveren. In dat geval kan niet worden voldaan aan het strakke tijdspad en de gemaakte afspraken met samenwerkingspartners van het Scholenprogramma. Juridisch kan besloten worden om te starten, omdat bij het beroep geen voorlopige voorziening is aangevraagd. Hoewel het college veel waarde hecht aan inspraak van burgers, is het realiseren van veilige onderwijsgebouwen dusdanig zwaarwegend dat dit besluit is genomen. Tegelijkertijd is bij de Raad van State een verzoek ingediend om versnelde behandeling van het beroep.

Omgeving en verkeer
In de vorige nieuwsbrief hebben we het verkeersplan gedeeld en om reactie gevraagd. Deze reacties hebben we gebundeld en we zijn nu aan het kijken hoe deze input verwerkt kan worden in de plannen daar waar mogelijk.
Met deze input zijn we inmiddels ook gestart om het plan technisch uit te werken. De principes als in de vorige nieuwsbrief gedeeld worden nu verder vertaald naar een plan wat uitgevoerd kan worden. Onder andere de ontsluiting, het schoolplein, de kiss n ride en het in te vullen groen rondom de school worden in het plan verwerkt. Hou de nieuwsbrief in de gaten voor de voortgang!

Ontwerp
De afgelopen periode is het ontwerp verder technisch uitgewerkt zodat de bouw binnenkort kan gaan starten! Hierbij zijn de teams van de scholen en de kinderopvang nauw betrokken. Samen met de architect en de aannemer zijn de laatste details ingevuld zodat we de bouw binnenkort kunnen gaan starten. Behalve naar het uiterlijk wordt ook gekeken naar de techniek en de duurzaamheid in het gebouw. 

Bouw
Binnenkort wordt het terrein bouwrijp gemaakt en eind maart gaat de bouw van het nieuwe kindcentrum al van start! Als eerste zal de aannemer de bouwplaats gaan inrichten. De bouwstraat komt aan de Hoofdweg over het terrein van de oude boerderij. Er zal bij de bouwwerkzaamheden overlast ervaren worden, samen met de aannemer streven we ernaar om de overlast tot een minimum te beperken.

 Vooruitblik

Planning
De planning is om voor de kerstvakantie 2021 klaar te zijn en het grootste gedeelte van de inrichting rondom de school en het verkeer gereed te hebben. Niet alles zal klaar zijn omdat de Zonnewijzer eerst naar de nieuwbouw moet verhuizen voordat de nieuwe ontsluiting klaar gemaakt kan worden.
Zodra de aannemer het bouwterrein ingericht heeft, wordt de bouwput uitgegraven. Hierna kan de fundering worden gemaakt. Dat betekent dat er geheid moet worden. De aannemer neemt rechtstreeks contact op met de omwonenden over de werkzaamheden. 

 Achter de schermen

Joost Versluis is projectleider bij Jansman Bouw, de aannemer voor Kindcentrum Siddeburen.
“Ik ben vanaf het prille begin projectleider voor de bouw van dit kindcentrum. Eigenlijk vanaf de voorfase en dus het moment van inschrijving.” Jansman Bouw is gekozen als beste aannemer uit de aanbesteding, waarop meerdere aannemers konden inschrijven.
 
Het werk van een projectleider is divers: “Je bent de spil tussen de opdrachtgever, de adviseurs, de architect en iedereen die met het project te maken heeft. Hiermee ben je dus belangrijk voor de gebruikers van het nieuwe gebouw. Je verbindt de mensen met elkaar en zet de lijnen uit. Vanuit allerlei ontwerpen en rapportages kom je op een gegeven moment tot een plan. Dat plan was hier al aanwezig, want dit traject loopt al even. Daarnaast is het mijn taak om de planning te bewaken. Alles valt of staat natuurlijk met een goed georganiseerde planning”, aldus Joost.
“Om alles in goede banen te leiden, proberen we met de juiste stukken en de juiste mensen een bepaalde kant op te komen om de planning waar te kunnen maken. Hierbij kijken we ook naar de risico’s en de zaken die daar nog voor geregeld moeten worden. De samenwerking verloopt goed. In het begin is het altijd aftasten. Je hebt met nieuwe mensen te maken. Dat is ook meteen het leuke van dit werk, dat je elke keer weer nieuwe projecten realiseert en elke keer weer met nieuwe mensen te maken hebt en nieuwe ontwerpen. Elke school is uniek.”
Jansman Bouw is gespecialiseerd in scholenbouw, dus voor Joost is het bekend terrein.
“Dit is onderhand de twaalfde school die ik onder handen heb. We proberen de scholen erbij te betrekken door tijdens de bouw al een keer te kijken of iets toe te lichten. Het is mooi om de kinderen al in een vroeg stadium te laten meegenieten. Bij Siddeburen willen we dit ook zo doen, afhankelijk van de Corona-maatregelen natuurlijk.”
Joost heeft in zijn werk gelukkig niet veel last van de Corona-maatregelen. “Op de bouw gaat het vrij goed allemaal, hoewel het in het begin wennen was aan het afstand houden en het in acht nemen van de maatregelen. We kunnen wel stellen dat alles vrij goed blijft verlopen, afgezien van soms wat problemen met levering van materialen.”
 
De planning ligt op schema: “We koersen op start van de bouw eind maart. Momenteel zijn we volop bezig met de voorbereidingen hiervoor. Er moet nog een en ander geheid worden op de locatie, maar daarna gaan we de lucht in. De vergunning is inmiddels verleend. De verwachting is dat we rond de zomervakantie het hoogste punt gaan bereiken en dat we na de zomervakantie kunnen beginnen met de afbouwwerkzaamheden.”
Dit wordt, net als de andere scholen binnen het Scholenprogramma, een aardbevingsbestendig gebouw. “Dat is ook meteen een mooie uitdaging in mijn werk om het gebouw veilig en aardbevingsbestendig te maken. Het is een gebouw waar de nieuwste technieken worden toegepast en waar duurzaamheid ook een grote rol speelt. Er worden zo’n 400 zonnepanelen toegepast op de daken. Het is een uitdagend en prachtig ontwerp.”
 
Joost is enthousiast over het project. “Het is zo mooi dat je met een geheel nieuw ontwerp op een nieuwe locatie, met nieuwe mensen weer een hele mooie school mag realiseren. Als het dan afgebouwd is, vind ik het aan de ene kant ook weer jammer dat het klaar is. Dat is het mooie van mijn vak. In het begin heb je allerlei puzzelstukjes en allerlei zaken die je moet regelen of oplossen. Je gaat dan echt van grof naar fijn en komt zo tot de uiteindelijk complete puzzel. Er staat dan een prachtig pand, waar de kinderen weer heel fijn onderwijs kunnen volgen. Van begin tot eind is het leuk, zowel de ruwbouw fase, als de afbouw fase en de inrichting. Dat maakt het veelzijdig, geen dag is hetzelfde. Het streven is om eind 2021, begin 2022 Kindcentrum Siddeburen op te leveren.”
Vrijkomende locaties
Gedurende het project is een belangrijk onderwerp wat er gaat gebeuren met de vrijkomende locaties. Wat gaat er met het gebouw gebeuren en wat betekent dit voor wijk? Kan ik hier actief over meedenken? Ja dat kan zeker, graag zelfs! Mocht u op voorhand al vragen of goede ideeën hebben, dan kunt u een mail sturen naar dhr. Elie de Haas van de gemeente, elie.dehaas@midden-groningen.nl

 Partners

In het traject rondom de bouw van kindcentrum Siddeburen wordt door twee scholen samengewerkt: OBS De Springplank en CBS De Zonnewijzer. Daarnaast is kinderopvangorganisatie Kids First COP groep een partner in het kindcentrum. 

 Scholenprogramma

Dit project maakt deel uit van het “Scholenprogramma” van de gemeente Midden-Groningen. Het programma bestaat uit meer dan 20 projecten die allemaal binnen een aantal jaren gereed moeten zijn. Het doel van alle projecten is het realiseren van toekomst- en aardbevingsbestendige gebouwen voor het faciliteren van onderwijs, opvang en/of welzijnsvoorzieningen. In het programma werkt de gemeente samen met scholen, schoolbesturen en kinder- en peuteropvang. Alle informatie over het scholenprogramma is te vinden op de website van de gemeente Midden-Groningen.

 Meer informatie en contact

Heeft u een vraag over de nieuwbouw van Kindcentrum Siddeburen die nog niet in deze nieuwsbrief is behandeld? Laat het ons dan weten via scholenprogramma@midden-groningen.nl en wie weet leest u in de volgende nieuwsbrief het antwoord!

Kent u anderen die mogelijk geïnteresseerd zijn in de nieuwsbrief over het Kindcentrum Siddeburen? Stuur deze mail gerust door. Belangstellenden kunnen zich voor de nieuwsbrief aanmelden door hier te klikken. Alle informatie over het Kindcentrum Siddeburen, inclusief eerder verschenen nieuwsbrieven, is terug te vinden op de website van de gemeente Midden-Groningen.
Twitter
Facebook
LinkedIn
Email
Website
Copyright © 2021 Gemeente Midden-Groningen, All rights reserved.

Wil je deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? 
Schrijf je dan hier uit.
 






This email was sent to secretariaat@dorpsbelangensiddeburen.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Gemeente Midden-Groningen · Postbus 75 · 9600 AB Hoogezand · Hoogezand, Groningen 9600AB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp

        
email
There are no matches available.